Nazaj na članke

                                                 

 Tema: Zdravljenje alergije

Alergija je bolezen 21 stoletja.V zadnjih dvajsetih letih se je razširjenost alergij povečala za dvakrat, kar je povezano z različnimi dejavniki: s poslabšanjem ekološke situacije, spremembo načina prehranjevanja, načina življenja, pojavom novih alergenov, stresom, slabim prezračevanjem v stanovanjskih in službenih prostorih.

 


Kaj je alergija?
Alergija je nenavadna povečana občutljivost na različne snovi, ki pri večini ljudi ne izzivajo bolezenskih reakcij. Za nekatere lahko sovražnik postanejo prah v stanovanju, cvetni prah, plesen, nekatera živila. Ti dejavniki delujejo kot alergeni in lahko pri nekaterih povzročijo alergijo. Približno tretjina vseh prebivalcev na svetu trpi za alergijami. Na primer, prvič  pri atopičnem dermatitisu: pri 60-70 % otrok se simptomi te bolezni pojavijo v prvem letu življenja. Bolezen velikokrat postane kronična in še vrsto let ohranja svoje klinične znake. V večini primerov se atopični dermatitis ponavlja v kombinaciji z dihalnimi težavami, kot posledicami alergij: bronhialno astmo in alergičnim rinitisom. Pri 80 % otrok, ki so v zgodnjem otroštvu zboleli za atopičnim dermatitisom, se pozneje razvije alergija na dihalih. V večini primerov se alergija pojavi pri stiku z alergeni – pršicami, dlako in živalskih prhljajem, cvetnim prahom, gobami (mikroorganizmi), plesnijo, nekaterimi živili, ter pri pikih žuželk. Drugi dejavniki, kot so oster vonj, prehlad, fizični napor, mrzel zrak in emocije, lahko izzovejo reakcijo, ki je podobna alergični, vzrok zanjo pa je povečana občutljivost (hiperaktivnost) dihalnih poti, izzvana pred stikom z alergenom.

Kako določimo povzročitelja alergije?
Zdravniki v sodobni medicini že vrsto let v svojih ambulantah uporabljajo test na alergijo ali skrining teste.
Skrining (screen-ekran, angl.) se uporablja za splošni pregled zdravstvenega stanja. Na primer ambulantni test FastCheckPOC® je zasnovan, da hitro določi ali je za vašo težavo kriva alergija in nakaže kje iskati morebitnega krivca. Predstavljajte si, da se kmalu po tem, ko ste pojedli paradižnik, na vaši koži pojavi srbeča rdečica (dermatitis). Seveda je jasno, da vaše simptome povzroča prav ta zelenjava – še posebej, če se vam to dogaja pogosto. A resnični vzrok se morda skriva drugje. Vašo reakcijo je morebiti povzročil nevidni mikroorganizem – neškodljiva gliva, ki živi na povrhnjici paradižnika. Ta primer dokazuje, da lahko v določenih primerih le izkušen zdravnik prepozna vzrok s pomočjo temeljitega zbiranja podatkov in opazovanj – podobno kot detektiv pri raziskovanju primera. Za uspešno zdravljenje je nujno potrebno poiskati pravilni vzrok simptomov. Test na alergijo ali Skrining alergijski test FastCheckPOC® je bil razvit z namenom hitrega diagnosticiranja protiteles IgE, ki povzročajo alergije tipov I, II in III. Če preizkus ne odkrije protiteles IgE, ki so specifična za določen alergen, lahko vaše težave povzroča nutritivna intoleranca in ne alergija. Nasprotno pa je ob zaznavi specifičnih protiteles IgE vzrok vaših problemov najverjetneje alergija in potrebne so nadaljnje raziskave. Diagnoza alergije na hrano lahko odstrani potrebo po endoskopiji.

Kaj je navzkrižna alergija?
Navzkrižne reakcije so pomembna posebnost alergij. Srbečica na jeziku po ugrizu v jabolko ali diareja in želodčne bolečine po zaužitju zelene morebiti nista simptoma nove (še ene) alergije – prav lahko te simptomepovzroča že obstoječa (pelodna) alergija, kar pomeni, da gre za navzkrižno alergijo. Na primer: Alergen »Bet-V« je moč najti v pelodu breze a tudi v jabolku. Zaznana reakcija na pelod breze lahko odkrije alergičnost na jabolko in obratno. Ta navzkrižna reaktivnost je pogosta, ni pa nujno, da se dogodi. Če opazimo reakcijo tako na pelod kot na hrano se ta tip alergije imenuje tudi alergija na hrano v povezavi s pelodom. Alergije na hrano v povezavi s pelodom so najpogostejše alergije na hrano. Klasične alergije na kravje mleko ali kokošja jajca so zelo pogoste pri otrocih, medtem ko so alergije na hrano v povezavi s pelodom pogosto opažene pri odraslih – zelena in jabolko pa sta dva izmed najpogostejših navzkrižnih alergenov. A obstaja jih še več. Alergijska reakcija na pelod breze, leske ali bresta lahko nakazuje na navzkrižno alergijo na lešnike, kivi, sadje s pečko, surov krompir ali korenje. Zato je izjemnega pomena, da vaša opazovanja glede reakcij, ki so povezane s hrano, in simptome na ušesih, nosu in grlu natančno in celovito opišete vašemu zdravniku. Ob znanju navzkrižnih alergijskih odnosov lahko vaš zdravnik nato odredi nadaljnje preizkuse in/ali zdravljenje.

Vzroki alergij.
Pojavi alergij, kakor tudi vzroki zanje, so zelo različni. Vzroki za alergije so lahko živila, cvetni prah, spore gob, prah, dlaka domačih živali. Pri alergijskih obolenjih je najboljša oblika preventive čim redkejši stik z alergenom. Najpogosteje se alergija pojavlja v obliki rinitisa (nahoda), konjuktivitisa (vnetja očesne sluznice), koprivnice (pojav srbečih mehurčkov na koži), bronhialne astme, atopičnega dermatitisa. Pri alergijskem rinitisu, izpiranje nosu je najbolj učinkovito zdravljenje. Pred nekaj leti je Georgio Mezzoli, italijanski zdravnik, specialist ORL, izumil in patentiral  pripomoček za izpiranje nosu in sinusov LAVONASE®, ki pomaga učinkovito izpirati nos na prijazen način, kar je posebej pomembno pri majhnih otrocih. Pripomoček za izpiranje nosu LAVONASE® zelo učinkovito očisti nosno votlino in sinuse. Že po prvem izpiranju se nos tako dobro očisti, da je občutek čistoče in svežine prisoten ves dan.