Nazaj na članke

                                                     Tema: Izpiranje nosu pri prehladu in alergiji


Prehlad? Fiziološka raztopina vs kapljice za nos.

 
Kljub razširjenemu mnenju, da izpiranje nosu s fiziološko raztopino ni posebej prijetno, je to v času prehlada in nahoda zelo koristno opravilo. Še več: izpiranje nosu s fiziološko raztopino je bistveno bolj učinkovito sredstvo pri zdravljenju simptomov kroničnega nahoda, sinusitisa, kot pa je to razpršilec na osnovi soli.

Navedene so namreč ugotovitve strokovnjakov iz ZDA, ki so opravili testiranje, ki se ga je udeležilo več kot 120 ljudi z diagnozo kronični rinitis. Polovica jih je uporabljala fiziološko raztopino, in to kar 8 tednov, druga polovica pa je uporabljala pršilo za nos. Po zaključku testiranja so primerjali rezultate zdravljenja v obeh skupinah. V prvi skupini je bilo zabeleženo samo 40 % ponovitve simptomov, v drugi skupini pa 60 % ponovitev bolezenskega stanja. Znanstveniki so ugotovili, da je izpiranje nosnih votlin s fiziološko raztopino učinkovitejši način boja proti simptomom prehlada in sinusitisa kot klasična slana pršila za nos. Strokovnjaki menijo, da pršila za nos ponujajo samo začasno navidezno olajšanje. Izpiranje nosu s fiziološko raztopino pa ima učinkovit in stabilen rezultat.

Zdravniki priporočajo External link opens in new tab or windowizpiranje nosu za globinsko čiščenje nosne votline in rinofarinksa (zgornjega dela žrela), kar je dobro za zdravljenje obolenj, kot so rinitis, sinusitis in alergija. Obstaja veliko načinov, kako si izperemo nos.

Pred nekaj leti je Georgio Mezzoli, italijanski zdravnik, specialist ORL, izumil in patentiral pripomoček LAVONASE®, ki pomaga učinkovito izpirati nos in sinusi na prijazen način, kar je posebej pomembno pri majhnih otrocih. Pripomoček za izpiranje nosu External link opens in new tab or windowLAVONASE® zelo učinkovito očisti nosno votlino in sinuse. Že po prvem izpiranju se nos tako dobro očisti, da je občutek čistoče in svežine prisoten cel dan.
 
Pri postopku izpiranja nosu s LAVONASE® se iz nosne votline odvajata mokrota in prah, ki vsebujeta veliko količino mikrobov ter bakterij. Zahvaljujoč sterilni fiziološki raztopini izginejo vnetje in bakterije, ki povzročajo bolezni nosu in sinusov. External link opens in new tab or windowIzpiranje nosu s pomočjo seta External link opens in new tab or windowLAVONASE®  omogoča popolno odstranitev mokrote ter bakterij iz nosu in sinusov, kar pomaga učinkovito pozdraviti bolezen.
 
LAVONASE® je sterilni medicinski pripomoček za izpiranje nosne votline in sinusov. Sestavljen je iz vrečke s fiziološko raztopino in nastavka za izpiranje nosu s patentirano konico. Temperatura raztopine je bistvenega pomena za optimalno izpiranje nosu: temperatura med 35 °C in 40 °C je optimalna za najboljše delovanje migetalk ter sluznice. Nosna membrana in predvsem migetalke so izjemno občutljive na nihanja temperature. Medtem ko optimalna temperatura (35 °C - 40 °C) pri alergičnemu bolniku sproži odmašitev, so temperature nad 40 °C škodljive in povzročajo specifične odzive na dražljaje. Ohladitev v hladni vodi (15 °C) poveča zamašitev nosne sluznične membrane.
 
LAVONASE® se priporoča za izpiranje nosne votline in sinusov, ki se lahko uporablja tudi pri otrocih od dveh let dalje. Deluje na osnovi gravitacije. LAVONASE® je učinkovit tudi pri indikacijah, kot so: rinopatija, sinusitis, faringitis (vnetje žrela in žrelne sluznice), vnetje dihalnih poti in vnetje srednjega ušesa, kašelj, laringitis, traheitis (vnetje sluznice sapnika), bronhitis, za lajšanje dihanja in spanja za osebe, ki smrčijo, proti poškodbam, ki so nastale zaradi kajenja in pasivnega kajenja, proti poškodbam sluznice, ki jih povzroča onesnaženje, pred in po kirurških posegih na nosnih ter obnosnih sinusih, pred fizičnimi aktivnostmi in športom, za zdravljenje zamašitev nosu – pomaga pri izboljšanju voha.