Tema: test intolerance
                                                   

Nevidni sovražnik – skrita »alergija« na hrano.


Presenetljivo, a vzroke za glavobol, utrujenost in bolezni gre iskati v lastnem … hladilniku. Po medicinskih statističnih podatkih je do 60 % ljudi podvrženih skritim »alergijam« na hrano t.i. nutritivni intoleranci, ki jo je mogoče prepoznati le s pomočjo posebnih testov.
 
Prava in skrita alergija nimata ničesar skupnega. Simptomi navadne alergije na hrano se razvijejo takoj po vnosu živila alergena. Reakcija se pojavi v obliki rdečih madežev na koži, zatekanja, dušenja in celo anafilaktičnega šoka. Pri nutritivni intoleranci stvari potekajo drugače. Patološki proces se odvija počasi in prikrito, saj človek niti ne posumi, da se v njegovem organizmu dogaja prava imunska vojna z ne prav hitro opaznimi posledicami. Prav zato strokovnjaki vsakemu priporočajo opravljanje testa nutritivne intolerance. Najverjetneje se bo našlo živilo, ki deluje proti organizmu, in bolje je to razjasniti, preden je potrebno zdravljenje.
 
Zaščitni mehanizem.
Pri zdravem človeku se hrana v želodcu in črevesju predela v najdrobnejše delčke: beljakovine v aminokisline, ogljikovi hidrati v glukozo, maščobe v preproste maščobne kisline. Samo v taki obliki lahko ti prek črevesne stene prehajajo v kri, da bi omogočili delovanje našega organizma. Kljub temu je dejavnikov, ki rušijo ta občutljiv biokemični proces, več kot preveč.

Bolezni prebavnega trakta, uporaba zdravil in gensko spremenjenih živil prej ali slej porušijo proces fermentacije. Ko premalo predelana hrana prehaja v kri, prihaja do reakcij s celicami imunskega sistema. Če se te odločijo, da je v organizem prodrl sovražnik, pride do sinteze imunoglobulinov, ki snovem preprečijo, da bi se absorbirale. Ob tem do zunanjih reakcij, kot so pordečitev in izpuščaji, ne prihaja. Ko je na udaru živčni sistem, se pojavijo nespečnost, kronična utrujenost, glavoboli, pri napadu na prebavila pa zaprtost, diareja, kolitis. Pri napadu na kostni sistem ne gre izključiti razvoja artritisa in poliartritisa. Če ti procesi potekajo dlje časa, začne imunski sistem slabeti, človek pogosto zboleva, neprestano ga mučijo slabost in bolečine. Po zadnjih dognanjih alergologov je kronično vnetje, ki ga izzove nutritivna intoleranca, ključno za razvoj bolezni srčno-žilnega sistema, diabetesa in debelosti.
 
Skupina alergenov.
Poleg vseh mogočih prehranskih dopolnil, stabilizatorjev in ojačevalcev okusa, je lahko alergen prav vsaka oblika hrane. Kljub temu bolezenske reakcije najpogosteje izzove sorazmerno majhna skupina živil. Tipični krivci za glavobol so sir, čokolada, agrumi in kava. Migrene lahko izzove goveja juha, medtem ko lahko delovanje prebavnega trakta zmotijo mlečni izdelki, morski sadeži, še posebno ostrige, klapavice in pokrovače. Hiperaktivnost in nevroze lahko povzročita barvilo tartrazin in benzojska kislina.
Pri otrocih se najpogosteje pojavlja alergija na mlečne beljakovine, jajca, sojo, redkeje na žita. Alergija na sladkor ne obstaja, a se otrokom s nutritivno intoleranco vnos sladkih živil vseeno odsvetuje, saj se pri njihovem zaužitju hitro dvigne raven sladkorja v krvi, kar še dodatno povečuje pojavljanje alergij, še posebno atopičnega dermatitisa.
 

Ambulantna diagnostika nutritivne intolerance.
Test intolerance Cerascreen®Rapid uporablja encimsko amplifikacijo, ki omogoča natančno odkrivanje zelo majhnih količin protitelesc v vaši krvi. Ti protitelesca so povezana z intoleranco (IgG4 imunoglobulini) in se vežejo na izvlečke sestavnih delov hrane. Preizkus intolerance Cerascreen® Rapid se lahko izvede pri gastroenterologu, pri čemer ena kapljica krvi zadostuje za potrditev ali zavrnitev prisotnosti sestavnih delov hrane po 30 minutah. Test odkrije reakcijo vaših protitelesc IgG4 na izbrana hranila. Pred preizkusom Cerascreen® Rapid se vam ni
potrebno postiti – še najbolje je, da svojih prehrambenih navad ne spreminjate, saj se prekomerna občutljivost odrazi na stopnji zaznanih protiteles v vašem krvnem vzorcu. Za razliko od ostalih preizkusov, predvsem alergijskih, lahko pred tem
preizkusom jemljete zdravila kot so antihistaminiki ali lokalni kortikosteroidi. Diagnostika intolerance s testom Cerascreen® Rapid IgG4 zazna 12 različnih samostojnih hranil in mešanic.
 
Zdravljenje nutritivne intolerance.
Nutritivno intoleranco je moč zdraviti brez zdravil, najpreprosteje tako, da iz svoje prehrane za obdobje šestih tednov črtate vsa hranila, ki povzročajo reakcijo. Bistveno izboljšanje simptomov je dokaj pogosto že po nekaj dneh. V veliko primerih več kot 85 % ljudi, ki so občutljivi na hrano, je po pozitivnem rezultatu preizkusa spremenilo svoje prehrambne navade.  Simptomi v veliki meri ali pa celo v celoti izginejo, če se držite navodil svojega zdravnika. Čeprav za ta fenomen znanstvena razlaga še ne obstaja, mnogi ljudje, ki so občutljivi na hrano, menijo, da lahko bolje nadzirajo svojo težo, če iz svojega jedilnika črtajo hranila, na katera so intolerantni.