Nazaj na članke

                                                 

 Tema: Zdravljenje alergije

Zakaj je potrebno opraviti test alergije?


Kaj je alergija?

Alergije povzroča abnormalna pretirana reakcija imunskega sistema na snovi, ki so ponavadi neškodljive. Ti tako imenovani alergeni lahko povzročijo številne simptome, kot so srbečica, izpuščaji, solzenje, nahod, želodčne bolečine, diareja in črevesne težave. Alergija je bolezen, ki prizadeva vse več ljudi v industrializiranem svetu. V večini primerov med simptomi in njihovim vzrokom ni razvidne povezave in očitni vzroki lahko včasih pripeljejo do napačnih zaključkov.


Kaj je Skrining preizkus alergije?

Skrining (screen-ekran, angl.) se uporablja za splošni pregled zdravstvenega stanja. Naš test FastCheckPOC® je zasnovan, da hitro določi ali je za vašo težavo kriva alergija in nakaže kje iskati morebitnega krivca. Vendar ta preizkus morebiti ne bo neposredno določil alergena, ki povzroča vaše simptome. Zato je bistvenega pomena ustrezna zdravniška diagnoza in zdravljenje.


Reakcijski alergeni vašemu zdravniku ponudijo koristne informacije glede navzkrižnih reakcij. Na podlagi teh rezultatov boste morda morali opraviti dodatne preizkuse s katerimi bo moč izbrati hitro in uspešno zdravljenje. Uporabe tega preizkusa ne priporočamo, če sumite, da vaše simptome povzroča alergija na strup žuželk (npr. čebelji ali osji strup) ali alergija na zdravila ali kovine (npr. aspirin ali kovinski nakit).


Alergije - Kaj? Znova?

Alergeni se nahajajo na različnih področjih, npr. v hrani, pelodu, kemikalijah, zdravilih, glivah, živalih in kovinah. Razdelimo jih lahko v tri glavne skupine - inhalacijski, prehrambeni in kontaktni alergeni. Zabeležene so bile tudi alergije na sonce in mraz, a njihovo delovanje se razlikuje od delovanja alergenov iz zgoraj naštetih skupin.


Kakšna je razlika med alergijo in intoleranco?

Nepoučeni težko razlikujejo med alergijo in nutritivno intoleranco. Četudi so simptomi podobni, so vzroki popolnoma različni. Alergijska reakcija je patološka pretirana reakcija imunskega sistema na alergen, ki ima za posledico produkcijo protitelesc imunoglobulinskega razreda E (IgE). IgE igra ključno vlogo pri razvoju alergije: takoj ko ta protitelesca pridejo v stik s svojim specifičnim alergenom, se v imunskem sistemu sproži povezana reakcija, ki na koncu privede do simptomov, ki se jih tako bojimo.


Nutritivna intoleranca pa je lahko posledica različnih vzrokov in lahko privede do podobnih simptomov, a je njeno delovanje popolnoma različno. Nutritivna intoleranca je lahko posledica pomanjkanja določenega prebavnega encima, ki med prebavo razgradi specifične sestavne dele hrane. Pomanjkanje encima laktoze lahko privede do laktozne intolerance, ki ima simptome podobne alergiji na mleko (napenjanje in diareja).


Za uspešno zdravljenje je nujno potrebno poiskati pravilni vzrok simptomov. External link opens in new tab or windowSkrining alergijski test FastCheckPOC® je bil razvit z namenom hitrega diagnosticiranja protiteles IgE, ki povzročajo alergije tipov I, II in III. Če preizkus ne odkrije protiteles IgE, ki so specifična za določen alergen, lahko vaše težave povzroča nutritivna intoleranca in ne alergija. Nasprotno pa je ob zaznavi specifičnih protiteles IgE vzrok vaših problemov najverjetneje alergija in potrebne so nadaljnje raziskave. Diagnoza alergije na hrano lahko odstrani potrebo po endoskopiji.


Zakaj test na alergije zajema le 12 alergenov?

Preizkus FastCheckPOC® testira 12 alergenov, ki so bili izbrani zato, ker so odgovorni za okoli 90 % vseh znanih alergij v Severni in Srednji Evropi.

Kako preizkus deluje? Odgovor se skriva v navzkrižni reaktivnosti določenih alergenov. Sestavne dele teh alergenov je moč najti na različnih področjih in možno je, da se alergijska reakcija sproči zaradi več in ne le enega alergena, ki te sestavne dele vsebuje. Zato nam ni potrebno preverjati celotnega števila reprezentativnih alergenov.


Kaj je navzkrižna alergija?
Navzkrižne reakcije so pomembna posebnost alergij. Srbečica na jeziku po ugrizu v jabolko ali diareja in želodčne bolečine po zaužitju zelene morebiti nista simptoma nove (še ene) alergije - prav lahko te simptome povzroča že obstoječa (pelodna) alergija, kar pomeni, da gre za navzkrižno alergijo.

Na primer: Alergen »Bet-V« je moč najti v pelodu breze a tudi v jabolku. Zaznana reakcija na pelod breze lahko odkrije alergičnost na jabolko in obratno. Ta navzkrižna reaktivnost je pogosta, ni pa nujno, da se dogodi. Če opazimo reakcijo tako na pelod kot na hrano se ta tip alergije imenuje tudi alergija na hrano v povezavi s pelodom.


Alergije na hrano v povezavi s pelodom so najpogostejše alergije na hrano. Klasične alergije na kravje mleko ali kokošja jajca so zelo pogoste pri otrocih, medtem ko so alergije na hrano v povezavi s pelodom pogosto opažene pri odraslih - zelena in jabolko pa sta dva izmed najpogostejših navzkrižnih alergenov. A obstaja jih še več. Alergijska reakcija na pelod breze, lesnike ali bresta lahko nakazuje na navzkrižno alergijo na lešnike, kivi, sadje s pečko, surov krompir ali korenje.


Zato je izjemnega pomena, da vaša opazovanja glede reakcij, ki so povezane s hrano, in simptome na ušesih, nosu in grlu natančno in celovito opišete vašemu zdravniku. Ob znanju navzkrižnih alergijskih odnosov lahko vaš zdravnik nato odredi nadaljnje preizkuse in/ali zdravljenje. V tabeli naštete navzkrižne reakcije so pogoste, ni pa nujno, da se pojavijo zmeraj.