Tema: Zdravljenje ran

 

Zdravljenje kroničnih ran. FREMS-nova generacija elektronevrostimulatorjev.


Elektrostimulacija je del priporočljivega zdravljenja pri negi kroničnih kožnih razjed, vendar pa je učinkovitost te tehnologije pri izboljšanju razjed odvisna od fizičnih značilnosti električnega toka, predvsem uravnavanja električnega signala. Frequency Rhythmic Electrical Modulation System (FREMS), poznana tudi kot »Lorenz« terapija, je tehnologija nove generacije, ki temelji na preskrbi s programiranim zaporedjem monofaznih električnih impulzov z visoko voltažo, zelo kratkim trajanjem in nizko frekvenco.

Zdravljenje ran:
Uravnavajo se frekvence in čas, poleg tega pa še trajanje posamezne frekvence, pri tem pa je treba upoštevati občasno stanje neobčutljivosti, da ne pride do prenasičenosti receptorjev. Impulze določa operater z upravljanjem na daljavo na podlagi praga občutljivosti pacienta in stimuliranega tkiva. Nato sistem uravnava največjo dolžino na podlagi ionskega ravnotežja v tkivu pod elektrodami in vzdržuje le-to v stalnem ravnovesju (biofeedback).


Impulz se razlikuje po aktivni fazi in fazi mirovanja, ki zagotavlja ionsko ravnotežje v tkivu, ki sodeluje v procesu. Zaporedja impulzov delujejo na podlagi značilnosti tkiv, ki sodelujejo v programiranem delovanju in lahko izvajajo sinhronizacijo in ritmiko vzdražljive strukture, tako da aktivirajo mehanizem funkcionalne »obnove« zdravljenega mesta. FREMS lahko s svojimi osnovnimi značilnostmi sistematično vpliva na podkožne funkcionalne strukture pri določenih in ponavljajočih se dogodkih, kot je npr. vazomotorika, ritmično pulzirajoče delovanje žil s pomočjo prekapilarnih sfinkterjev mikrocirkulacije.ZDRAVILNI UČINKI FREMS TERAPIJE (LORENZ) ZA ZDRAVLJENJE RAN

Sproščanje VEGF in b-FGF


Eksperimentalne študije kažejo možnost pospešenega sproščanja in sinteze VEGF (vaskularnega entodelialnega rastnega dejavnika) in drugih angiogenetskih rastnih dejavnikov ob uporabi elektrostimulacije gladkih mišičnih celic, progastih mišičnih celic in endotelialnih celic in vitro ali in vivo. FREMS lahko z zaporedjem impulzov izrazito pospeši sproščanje plazemskih rastnih dejavnikov. Analiza sistematičnih krvnih vzorcev pri zdravih osebah, odvzetih pred, med in po nevromodulaciji FREMS, kaže dvig nivojev VEGF za 400 % in b-FGF (bazični-fibroblastni rastni dejavnik) za 220 %. (Slika: UKC Ljubljana)Vazomotorični učinek

Vazomotorika je ritmično pulzirajoče delovanje gladkega mišičevja žil, ki ureja delovanje mikrocirkulacije. Različne hitrosti pretoka v mikrocirkulaciji med postopkom FREMS, merjene z laserskim Dopplerjevim merilnikom pretoka, prikazujejo inducirano vazomotorično aktivnost. Vazomotorični profili mikrocirkulacije kažejo tesno povezavo z respiratornim aerobnim stanjem tkiv, izpostavljenih tehnologiji FREMS. Očitno je, kako sta adrenergična in neadrenergična vazomotorična komponenta v teku zaporednih stimulacij različno uravnavani. (Slika: UKC Ljubljana)


Protivnetni učinek
Protivnetni odziv je pogosto fiziološki odziv obrambe in zaščite telesa pred dejavniki, ki spreminjajo biološko in kemijsko ravnovesje organizma. Vnetni odziv je lahko nastanek edemov in bolečin, kar povzroča širjenje kapilar. Poveča se prepustnost kapilarnih sten, tako, da lahko plazma prodre v medcelične prostore. Tekočina se akumulira med celicami in povzroči oteklino. FREMS stimulira vazomotoriko, po eni strani pospešuje sproščanje angiogenetskih dejavnikov, kot sta VEGF in b-FGF, limfni sistem povečano odvaja tekočine, po drugi strani pa zmanjšanje otekline sproža odziv imunskega sistema ter tako zmanjšuje nivo provnetnih citokinov. Istočasno pospešuje dotok krvi, s tem pa kisika in hranilnih snovi. Pri sladkornih bolnikih z mikroangiopatijo (okvaro malih žil), pri katerih je prišlo do vnetja žilnega endotelija, s povišanimi vrednosti TNF in IL-2, se kaže precejšnje zmanjšanje teh vrednosti tako pri akutnih kot pri kroničnih stanjih. 


Obnavljanje tkiva 
FREMS pospešuje širjenje miocitov in sproščanje angiogenetskih rastnih dejavnikov. Zmanjšanje izlivanje krvi, zaradi takojšnje prekrvavitve poškodovane mišice pa se zmanjšuje tudi nezadostna prekrvavljenost; obnavljanje tkiva, ki ga sproža FREMS je toliko bolj učinkovito, kolikor je hitrejše, s tem se lahko vneto mesto zdravi, zaradi česar ne nastaja brazgotinsko tkivo. Pri poškodbah mišice se FREMS lahko uporablja takoj po poškodbi, ko se izliv krvi ustavi ali močno zmanjša. Pri kožnih razjedah se FREMS lahko uporablja kot dodatek pri pospeševanju obnavljanja poškodovanega tkiva tako s preskrbo s kisikom pri vazomotoriki kot tudi s sproščanjem dejavnikov rasti. (Slika: UKC Ljubljana)


Uravnavanje bolečine
FREMS lahko povzroča učinek funkcionalne »ablacije«, podoben analgetični elektrostimulaciji. Namestitvi elektrod na ustrezno mesto na koži sledita anastezija in analgezija, kar traja nekaj časa. Učinek verjetno temelji na indukciji obdobja neobčutljivosti pri nevronih hrbtenjačnih živčnih vozlov. FREMS pa ni omejen samo na kratkoročno vzdražljivost, kot je indukcija obdobja neobčutljivosti, ampak pogojuje srednjeročno vzdražljivost sistemov prenosa bolečine, olajšano »filtriranja« signala/zvoka. V kliničnem smislu »bolečino« kot lokaliziran vnetni proces ali mehanski konflikt na algogeni strukturi lažje »podpira« struktura z večjo kapaciteto izločanja signala/zvoka. FREMS je lahko učinkovit tudi pri zmanjšanju »stranskega bolečinskega vira« bolečine preko prej omenjenih mehanizmov.


Modulacija mišičnega tonusa
FREMS lahko zaradi modulacijskega delovanja, ki izhaja bodisi iz refleksnega delovanja ali vzdražljivosti vrhnje plasti, znatno učinkuje na gibalne ali eferentne živce. S tem mehanizmom se lahko doseže modulacija procesov kontrakcije, ki so lahko posledica direktnih poškodb lokomotornega ali živčnega sistema. Sposobnost uravnavanja razdražljivosti motonevrona nudi možnost intervencije pri boleznih, kot so distonija, spastičnost ali bolečinski mišični sindromi.


Zdravljenje težkih poškodb, pri katerih se z zdravljenjem s FREMS-om pri nadzorovanih skupinah dosega krajši čas ozdravitve, odličen nadzor bolečine in nižje stroške. Nadzor bolečinske simptomatologije kaže pomembne rezultate tudi pri kroničnih boleznih, kot je diabetična nevropatija, še štiri mesece po koncu zdravljenja. Številni klinični testi dopuščajo oceno učinkovitosti sistema FREMS s širokim spektrom akutnih in kroničnih žilnih, živčnih in ortopedskih bolezni, ter beležijo znatno izboljšanje mikrocirkulacije, zmanjšanje vnetja in bolečinske simptomatologije, periferne nevropatije, periferne vaskulopatije, razjede rane zaradi pritiska.