Tema: Test helicobacter pylori


Mikrob, ki povzroča bolezen.
Helicobacter pylori.
G. Novak, vodstveni delavec, ob 9ih sedi v svoji pisarni: tajnica sporoča, da je šef na drugi liniji, hkrati prihaja še en klic, na ekranu se kaže 43 novih sporočil in cene delniškega trga, ki stalno utripajo na zaslonu, kažejo strm padec.G. Novak pritisne z roko na njegov boleč in pekoč želodec, prevzame ga slabost in se pojavijo krči. Gotovo gre za gastritis, morda celo za razjedo na želodcu ali dvanajstniku zaradi vsega stresa in jeze -  “stresne bolezni”!

Nekoč je bila "stresna bolezen"…
Od takrat se je v zadnjih 20ih letih zgodila revolucija. Avstralski patolog Dr. Robin Warren in mlad zdravnik Dr. Barry Marshall sta leta 1983 prva opisala prisotnost bakterije v želodčni sluznici. Marshall je na sebi izvedel poskus, s katerim je želel dokazati, da stres in kislina nista glavna dejavnika, ki povzročata želodčno vnetje, razjede želodca in želodčnega raka, ampak, da je glavni dejavnik tveganja bakterija Helicobacter pylori. Strokovnjaki se niso strinjali z njima, saj so trdili, da želodčna kislina uničuje bakterije. Ali vsaj tako so mislili.

Helicobacter pylori: kaj je to?
Bakterije Helicobacter pylori so prilagojene želodčnemu okolju preko več mehanizmov: čeprav so želodčne celice zaščitene pred kislino s plastjo sluzi, se bakterije Heli­cobacter pylori gibljejo tako hitro, da lahko prodrejo v želodčno sluznico. Bakterija se praktično premika skozi sluznico in se oprime želodčnih celic v sluznici. Drugi pomembni dejavnik je, da blokira kislino. Na ta način bakterija lahko preživi.

Ampak spor se je nadaljeval: Po tem, ko so strokovnjaki ugotovili, da pa le obstajajo bakterije v želodcu, so ugovarjali možnosti, da bi lahko imele kakršenkoli patogeni pomen. Predvidevali so, da je njihova škodljivost primerna kožnim glivam. Nazadnje je Marshall predložil ključne dokaze: Popil je sok, ki je vseboval bakterije Helico­bacter pylori. Šele po skrbni dokumentiranosti njegovih želodčnih bolečin, bruhanja in podobnih težav, je bila strokovna javnost prepričana. Imel je srečo, da je kasnejša uporaba antibiotikov odpravila vse stranske učinke. Leta 2005 sta Warren in Marshall prejela Nobelovo nagrado za medicino za njuno odkritje. "Stres" ni bil več  označen za krivca te posebne želodčne težave.

Odkritje, da je Helicobacter pylori vzrok za te bolezni, je popolnoma preobrnilo naš način razmišljanja. Znano je, da na želodec vplivajo dejavniki kot je prehrana in da je lahko občutljiv na mikrobe in bakterije. Drugi bolniki s tveganjem okužbe so kritično bolni, bolniki z opeklinami in bolniki na intenzivni negi. "Običajna" želodčna razjeda ni psihosomatska motnja.

Helicobacter pylori: Kako jo ljudje dobijo?
Helicobacter pylori je običajen patogen, ki ga najdemo vsepovsod po svetu. Še posebej je razširjen v manj razvitih državah, razširjen je pa tudi med starejšimi in otroci. Je sicer nalezljiv, čeprav ni točno znano, kako se prenaša. Najverjetneje se prinaša od ust do ust, preko okužene vode ali hrane, vir okužbe pa so lahko tudi domače živali. Pogost način okužbe je bližnji kontakt med materjo in otrokom.

Je nevarna za vse?
Le 10 odstotkov tistih, ki so okuženi z bakterijo Helicobacter pylori, ima simptomatske težave, vseeno pa je to zelo nevaren patogen: Bakterija lahko povzroča kronično vnetje želodca, kar lahko vodi do razjed želodca in dvanajstnika in celo do raka.

Hitri test, odkrijte pravočasno. Osnova testa.
Okužbo z Helicobacter pylori lahko sedaj jasno diagnosticiramo. Test
Heli-C-CHECK je bil posebej razvit za enostavno izvajanje na domu. Test je namenjen ljudem, ki trpijo zaradi želodčnih bolezni s simptomi kot so zgaga, slabost, slab zadah, napenjanje in driska.
Heli-C-CHECK deluje z majhno kapljico krvi, rezultat je po 5-10 minutah. Heli-C-CHECK paket vsebuje vse, kar potrebujete za varnost in zanesljivost. V primeru pozitivnega rezultata je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom glede nadaljnjega zdravljenja.