Tema: Test celiakije

Celiakija - velika neznanka. Preobčutljivost na žitarice.


 
Ko zaradi žitaric zbolimo. Druga plat medalje današnjega izobilja živil je naraščajoče zbolevanje zaradi prehranjevanja. Predvsem zaradi bogate ponudbe mlečnih izdelkov, peciva, kruha in testenin ter sadja iz vsega sveta nam je dobesedno slabo in nam gre na bruhanje. 

Na primer, po vsej Nemčiji imajo danes že milijoni ljudi težave zaradi različnih oblik preobčutljivosti za hrano, alergij in drugih preobčutljivosti. V večini primerov ne da bi sploh vedeli, kaj je razlog za njihov „razdraženi“ želodec in stalen neprijetni občutek v trebuhu. Tudi v živilih, ki nasploh veljajo za neoporečna in celo zdrava, kot so na primer žitno-sadne kaše ali polnozrnati kruh, se nahajajo frakcije žitnih beljakovin (še zlasti gluten), ki se pri prebavi sproščajo in povzročajo bolezni, kakršna je celiakija. Priporočamo test celiakije.
 
Celiakija:Kaj je to?
Lahko jo ugotovimo če opravimo test celiakije. Pri celiakiji (imenovani tudi: preobčutljivost na žitarice) gre za preobčutljivost na gluten, lepljivo beljakovino v žitnem zrnu, ki jo vsebujejo številne vrste žit. Bolezen traja vse življenje. Kaže se v kroničnem vnetju tankega črevesa. Med značilne bolezenske znake sodijo: črevesne težave, bruhanje, nenehna slabost in izpuščaji na koži. Drugi znaki so še driska, zmanjševanje telesne teže in mišična oslabelost.
 
Celiakija: Kaj natančno se zgodi?
Pri vsakem zdravem človeku je površina sluznice tankega črevesa pokrita s številnimi gubami (resicami), s čimer je zagotovljeno čim bolj popolno vsrkavanje hranljivih snovi v kri. Pri človeku, ki ne prenaša glutena, se resice vnamejo in notranja stran črevesa se splošči, tako da črevo ne more vsrkati dovolj hranljivih snovi (vitaminov, ogljikovih hidratov, mineralnih snovi). Posledica: telo je z njimi kronično nezadostno oskrbljeno.
 
Slastna je hrana, ki jo vaše črevesje dobro prenaša – izdelajte si načrt prehranjevanja.
Kdor ima celiakijo, se mora glutena vse življenje dosledno izogibati. Že drobec živila, ki vsebuje gluten, je dovolj, da pride do zahrbtnega vnetja črevesja. Tveganje za bolezen celiakije je še posebej veliko v Nemčiji, ki s svojimi številnimi regionalnimi specialitetami in slastnimi pekarskimi izdelki velja za „Indijo Koromandijo kruha“. Tudi pice, testenine in pivo so stalna skušnjava, ki v sebi skrivajo nevarnost za zdravje.
 
Škodljivi gluten je najpogosteje predelana beljakovina evropske živilske industrije. Kot moka ali slad iz pšenice, rži, pire ali ječmena to „univerzalno lepilo“ rastlinskega izvora med seboj povezuje sestavine kruha in testa, gosti juhe in omake, ohranja začimbe na ocvrti hrani, daje lahnost čipsu, najdemo pa ga tudi v večini sladkarij in lahkih prehrambenih izdelkov z oznako ''light''.
 
To pa ne pomeni, da bi morali, če smo zboleli za celiakijo, svoj običajni način prehranjevanja popolnoma spremeniti. Trgovine z bio prehrano in druge samopostrežne trgovine imajo v svoji ponudbi številne izdelke, ki ne vsebujejo glutena. Če dosledno uživamo samo hrano, ki ne vsebujejo glutena, bolezenski znaki izginejo in lahko živimo normalno in brez težav.

Test celiakije GlutenCHECK je rezultat specialnega razvoja in lahko z njim testiranje povsem enostavno opravite v zdravniški ambulanti ali ga kupite v External link opens in new tab or windowlekarni in naredite sami doma. Namenjen ni samo ljudem, ki trpijo zaradi katerega izmed zgoraj navedenih bolezenskih znakov, temveč predvsem vsem tistim, ki izhajajo iz družin, v katerih je že bilo diagnosticirano večje število črevesnih obolenj. Test GlutenCHECK se opravi z drobno kapljico krvi in že po 3 - 10 minutah je rezultat testiranja znan.
 
Praktičen komplet za izvedbo testa vsebuje vse potrebno za zagotavljanje varnosti in zanesljivosti. V primeru pozitivnega rezultata testiranja je priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom, ki bo skupaj z vami izdelal načrt prehranjevanja z živili, ki ne vsebujejo glutena in uvedel nadaljnje ukrepe zdravljenja. Tako je mogoče predvsem majhne otroke obvarovati pred težkimi motnjami v razvoju, ki nastanejo zaradi neprimernega prehranjevanja.